Małe nasiona - wielkie zmiany!
Nasiona to prawdziwe skarbnice zdrowia, które warto włączyć do codziennej diety. Pestki dyni, słonecznika, siemię lniane, sezam – każde z nich kryje unikalne właściwości, które korzystnie wpływają na nasze ciało i umysł. Poznaj ich sekrety i przekonaj się, jak łatwo wzbogacić swoje posiłki o te naturalne suplementy diety.
W świecie zdrowego odżywiania nasiona zajmują szczególne miejsce. Te niepozorne ziarenka są skoncentrowanym źródłem witamin, minerałów, błonnika i zdrowych tłuszczów. Regularne spożywanie nasion może przynieść szereg korzyści dla naszej kobiecej równowagi hormonalnej, w czasie kiedy miesiączkujemy oraz w momencie perimenopauzy i menopauzy, ale nie tylko! To bogactwo dobroci dla całego organizmu, to lepszy sen, spokojniejsza głowa, poprawa pracy serca, wzmocnienie odporności, czy regulacja poziomu cukru we krwi. W tym artykule przyjrzymy się bliżej pestkom dyni, pestkom słonecznika, siemieniu lnianemu oraz sezamowi białemu i czarnemu.
Vademecum cyklu nasion
Siemię lniane
Siemię lniane jest bogate w lignany określane jako naturalne fitohormony. Wykazują zgodność biologiczną z estradiolem 17β, będącym głównym hormonem żeńskim [1]. Dzięki budowie chemicznej zbieżnej z estradiolem dostarczane w diecie lignany lniane współzawodniczą z estrogenami ludzkimi o miejsca na receptorach estrogenowych, regulując gospodarkę hormonalną człowieka [2]. Kwasy tłuszczowe omega-3 nasiona lnu są bogatym i jednym z najlepszych roślinnych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3.
Siemię lniane zawiera także witaminy, m.in.: B1, B2, B3, B6, B12, A, C, D, E, oraz składniki mineralne, takie jak: fosfor, magnez, sód, potas, wapń, żelazo, selen, cynk, miedź, mangan.
Zawarta w siemieniu tyrozyna jest bardzo istotna dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy i przysadki mózgowej. Brak tego aminokwasu wywołuje niedoczynność tarczycy, co może objawiać się w postaci zmęczenia i wyczerpania. Zmniejszenie ilości tyrozyny w organizmie powoduje niedobór norepinefryny i dopaminy, co może wywoływać depresję. [3]
Siemię lniane wspomaga odchudzanie dzięki wysokiej zawartości błonnika zapewnia długotrwałe uczucie sytości, spowalnia opróżnianie treści żołądka. Badanie wykazują, że regularne stosowanie nasion lnu pomaga obniżyć wagę i obwód talii. Błonnik ma także pozytywny wpływ na regularne wypróżnianie, co jest także niezwykle istotne w przypadku zaburzeń wynikających z nadwyżki estrogenowej.
Pestki dyni
Dostarczają szeregu minerałów, takich jak cynk, który zgodnie z oświadczeniami zdrowotnymi ma wpływ na stan skóry i gojenie się ran przyczynia się do syntezy białek, czyli keratyny i kolagenu, które należą do struktury włosów, skóry i paznokci. Regularne spożywanie produktu może korzystnie wpływać na stan paznokci oraz wzrost nowych włosów, a także na zmniejszenie widoczności zmarszczek i bruzd.
Zawierają również magnez i aminokwas tryptofan, które razem poprawiają sen, aby utrzymać równowagę hormonalną. Tryptofan jest prekursorem serotoniny, zwanej hormonem szczęścia. Serotonina jest neuroprzekaźnikiem, który wpływa na nastrój, sen, oraz stan emocjonalny organizmu. [4]
Pestki dyni posiadają znaczną ilość wartościowych witamin i minerałów, takich jak witaminy E, K, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy, magnez, miedź, cynk, żelazo i fosfor.
Są także bogatym źródłem kwasów tłuszczowych Omega-6 i Omega-9. Stałe uzupełnianie tych wartości wpływa pozytywnie na zdrowie całego organizmu, w tym na równowagę hormonalną. Co więcej, zawierają fitosterole, które mogą obniżać poziom szkodliwego cholesterolu LDL we krwi.
Dodatkowe linki do badań:
Pestki słonecznika
Spożycie pestek słonecznika wiąże się z równoważeniem poziomu estrogenów. Nasiona słonecznika są bogate w kwasy tłuszczowe, witaminy E, B1, B6 i minerały magnez, fosfor, selen, miedź, mangan. Ponieważ sezam jest bogatym źródłem selenu, jego spożycie będzie wspierało prawidłowe funkcjonowanie tarczycy.
Są bogate w witaminę E a według badań ma ona wpływ na płodność kobiety. Witamina E stymuluje wzrost progesteronu, który jest odpowiedzialny za podtrzymanie ciąży we wczesnej fazie. Dużo poronień następuje z powodu zbyt niskiego poziomu tego hormonu.
Witamina E, która jest silnym przeciwutleniaczem wykazującym działanie ochronne na organizm przed wolnymi rodnikami. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz spowalnia się proces starzenia organizmu.
Pestki słonecznika zawierają fitosterole, czyli substancje roślinne o budowie zbliżonej do cholesterolu. Są również cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6, szczególnie kwasu linolowego.
Są także bogatym źródłem kwasów tłuszczowych Omega-6 i Omega-9. Stałe uzupełnianie tych wartości wpływa pozytywnie na zdrowie całego organizmu, w tym na równowagę hormonalną. Co więcej, zawierają fitosterole, które mogą obniżać poziom szkodliwego cholesterolu LDL we krwi.
Dodatkowe linki do badań:
Nasiona sezamu
Ziarna sezamu pomagają blokować nadmiar estrogenów i utrzymywać równowagę hormonalną. Sezam jest źródłem fitoestroli i lignanów.
Lignany mają silne właściwości antyoksydacyjne, antynowotworowe i dodatkowo regulują gospodarkę hormonalną. Ze względu na antyoksydacyjne właściwości amerykańska agencja do spraw leków i żywności FDA (Food and Drug Administration) zaleca spożywanie fitoestrogenów jako czynnika redukującego ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową serca i miażdżycę naczyń krwionośnych.
Tłuszcze stanowią ok. 50% składu sezamu. Są to głównie nienasycone kwasy tłuszczowe: omega 3, omega 6 i omega 9. Wspomagają one spalanie tkanki tłuszczowej. Ponadto sezam zawiera tłuszcz oleinowy, który obniża poziom tzw. „złego” cholesterolu jednocześnie podwyższając poziom dobrego.
Obecna w ziarnach wysoka zawartość lecytyny, usprawnia działanie mózgu, poprawia pamięć, zwiększa koncentrację, dodaje energii. Warto zatem stosować w kuchni sezam jesienią i zimą, ponieważ poprawia nastrój i dodaje sił. Podobnie jak siemię lniane sezam ma niski indeks glikemiczny.
Występują w nim także niezbędne minerały jak mangan, miedź, magnez, cynk, żelazo, wapń, fosfor, selen, sód, potas, witaminy: A, E, D, E, K, witaminy z grupy B.
Wpływa na hormony żeńskie, reguluje stany zapalne i wspomaga metabolizm prekursorów hormonów płciowych, takich jak cholesterol.
Ziarna sezamu zawierają białko, które jest bogate w takie aminokwasy, jak tryptofan i metionina. Warto wiedzieć, że spożywanie produktów z wysoką zawartością tryptofanu sprzyja regulacji stresu, spowolnienia procesów starzenia, a nawet zmniejszenia agresywnych zachowań.
Ponadto sezam jest dobrym źródłem wapnia i błonnika pokarmowego.
Dodatkowe linki do badań: