Sałatka z grillowanymi warzywami i sosem vinegret
Ta sałatka to feeria świeżych smaków i kolorów, idealna na letni obiad lub kolację.
Grillowane warzywa nadają jej aromatyczny charakter, a ser z niebieską pleśnią dodaje wyrazistości. Na końcu posyp sałatkę mieszanką Balancea, aby dodać daniu dodatkowych wartości odżywczych i w ten przyjemny sposób zadbać o swoją równowagę hormonalną.
Składniki:
- Rukola - 2 garście
- Roszponka - 1 garść
- Cukinia - ½ średniej cukinii
- Czerwona papryka - ½ szt.
- Zielona papryka - ½ szt.
- Pomidorki cherry - 8 szt.
- Oliwki czarne - 10 szt.
- Ser z niebieską pleśnią - 25 g
- Oliwa z oliwek - do grillowania warzyw i do sosu vinegret
- Słodka papryka w proszku - do przyprawienia cukinii
- ulubione zioła (tymianek, rozmaryn, oregano, bazylia itp.)
- Sól i pieprz do smaku
Sos vinegret:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
- Sól i pieprz do smaku
Instrukcja:
- Cukinię pokroić w plastry o grubości około 0,5 cm. Paprykę pokroić w paski. Pomidorki cherry przekroić na pół.
- W misce wymieszać cukinię z oliwą z oliwek, słodką papryką w proszku, solą i pieprzem. Wyłożyć na rozgrzaną patelnię grillową i grillować przez około 5 minut z każdej strony, aż będzie miękka i lekko zrumieniona.
- Paprykę również grillować na patelni grillowej lub na grillu ogrodowym przez około 3-4 minuty z każdej strony, aż będzie lekko zmiękła i przypalona.
- Przygotować sos vinegret: w miseczce wymieszać oliwę z oliwek, sok z cytryny, musztardę Dijon, miód (opcjonalnie), sól i pieprz.
- W dużej misce wymieszać rukolę, roszponkę, z sosem. Na wierzchu ułożyć grillowaną cukinię, paprykę, pomidorki cherry i oliwki.
- Następnie pokruszyć ser z niebieską pleśnią i polać pozostałym sosem vinegret.
Wskazówki:
- Do sałatki można dodać inne grillowane warzywa, np. bakłażana lub cebulę.
- Zamiast sera z niebieską pleśnią można użyć sera feta lub mozzarelli.
- Sos vinegret można zastąpić innym ulubionym sosem sałatkowym.
- Sałatkę można podawać z ciepłym pieczywem.